Van Thillo pleit voor ‘vriendelijke dictatuur’ als beleidsstijl op redacties

Van Thillo wil daarmee niet gezegd hebben dat een enkele persoon de redactie moet leiden, wel moet een beperkt team van verantwoordelijken dat doen. “De grote democratische principes – iedereen beslist mee – zijn niet toepasbaar op redacties, want dan kom je nooit met een krant uit”, aldus de Persgroep-baas. Die ging daarmee wel bijzonder kort door de bocht in het debat over redactionele inspraak en redactiestatuten, dat de voorbije weken werd gevoerd in media- en politieke kringen.

Over de opkomst van de nieuwe media zei Christian Van Thillo zich niet zoveel zorgen te maken. “In de jungle van honderden miljoenen nieuwsbronnen zullen de mensen toch altijd teruggrijpen naar de vertrouwensmerken.”
Het Laatste Nieuws is er daar een van, net zoals Het Nieuwsblad trouwens. “Met Het Laatste Nieuws richten wij ons eerder tot de Bourgondische Vlaming, de mensen van een lach en een traan. Het Nieuwsblad van zijn kant spreekt meer mensen in de zachte sector aan, meer leraren en regenten, meer ingehouden personen. Dat is een ander type Vlaming.”

Ook in de mediaconcentratie ziet de Persgroep-baas geen problemen. De Persgroep mag met zijn kranten, magazines en omroepen dan nog een belangrijke multimediagroep zijn, “in geen enkele sector afzonderlijk zijn wij de leider.”
Van Thillo herhaalde nog dat noch hijzelf noch andere Persgroepverantwoordelijken persoonlijke politieke ambities hebben. De Italiaanse premier en mediatycoon Silvio Berlusconi beschouwt hij als “een absolute smet op het mediavak”.
Van Thillo ontkende tot slot ooit enig oneigelijk gebruik van zijn redacties te maken. “Als ik ooit zou binnenstappen op een redactie, dan gooit elke hoofdredacteur met een beetje talent mij buiten of anders stapt hij zelf op.” (foto: Philip Reynaers, Photo News) (PD)