Bush ziet revolutie in nieuwsgaring- en verspreiding

President Bush juicht de concurrentie in het Amerikaanse medialandschap toe: ,,Wat ik gezond vind, is dat er geen monopolie op het nieuws bestaat. Er is concurrentie voor de aandacht van 290 miljoen mensen.” Bush zegt de opkomst van alternatieve media “wonderlijk” te vinden: “Het wonderlijke aan deze wereld waarin we leven is dat er daar in de etherruimte een soort prikbord, een vrije stroom van ideeën en gedachten is, die soms op iemands bureau belanden en soms ook niet, maar die altijd beschikbaar zijn.”

Bush besluit: “Dit is het begin van de eenentwintigste eeuw. Het is ook het begin of het bijna-begin van een revolutie inzake nieuwsgaring en nieuwsverspreiding. Niet in de manier waarop nieuw gemààkt wordt: dat blijft nogal consistent.”

Weblogs
In het boek komt ook Karl Rove, een strateeg van het Witte Huis, aan het woord. Hij blikt terug op het Rathergate-schandaal in 2004: “Het hele incident in de herfst van 2004 toonde echt de kracht van de blogosfeer. Want in essentie had je nu een leger van zelfbenoemde experten die over de schouder van de mainstream media meekeken en zeer spitse vaardigheden ontplooiden.”

Rove waarschuwt ook: weblogs kunnen fundamentele onwaarheden verspreiden. “Het is een vehikel voor vuile geruchten, beledigende persoonlijke aanvallen, en een broeihaard voor stadslegendes.” Hij vreest dan ook dat blogs het politieke systeem en het vertrouwen van de mensen erin kunnen aantasten. (foto: Photo News)