VRT-podcasts zijn een succes

Ook de radiospeler van de VRT heeft een succesvol jaar achter de rug. Via die digitale speler kan je alle uitgezonden programma\’s on demand opnieuw beluisteren. December was een recordmaand met 422.626 unieke luisteraars.

Ondertussen lijkt een oplossing in de maak voor de auteursrechten bij podcasts. Weblogger Luc Van Braekel schrijft dat SABAM een experimentele tariefformule voor podcasts zal invoeren. Voor uitzendingen waarop al auteursrechten betaald werden en voor wie podcast-only-programma\’s maakt komt een vergoeding per uur. Wie een commerciële podcast bijhoudt moet een percentage van zijn inkomsten afstaan aan SABAM.

De maker achter de portaalsite Podcasting.be liet alleszins zijn bezorgdheid blijken toen Gazet van Antwerpen in december bekendmaakte dat SABAM 75 euro per uur zou aanrekenen. \”Podcasting werkt! Maar Sabam, beïnvloed door de muziekuitgevers en de grote platenlabels, gaat nu zorgen voor een bevriezing van de nieuwe initiatieven, en dat is alweer dodelijk voor de Belgische muzikant. We worden nu al overspoeld met buitenlandse podcasts en dat zal er zeker niet beter op worden.\”