Uitgevers in de clinch met Google News (update)

Zoekrobot Google speurt 400 Nederlandstalige nieuwssites af, de selectie en rangschikking van het nieuws gebeurt volledig automatisch via algoritmes. Volgens Alex Fordyn, de secretaris-generaal van de dagbladuitgevers, heeft Google geen toestemming gevraagd voor de digitale reproductie van artikels of foto’s. Nochtans moeten volgens Fordyn daarvoor auteursrechten betaald worden.

Google News kreeg het in 2005 ook al aan de stok met Agence France-Presse. Het Franse persagentschap eiste een schadevergoeding omdat Google artikels en foto’s overnam van AFP zonder toestemming. Google News filterde daarop alle AFP-nieuwsberichten uit haar aanbod.

De Belgische Vereniging van de Dagbladuitgevers groepeert de uitgevers van dagbladen van algemene informatie. Ze beoogt, op federaal vlak, de persvrijheid te promoten, de belangen van de dagbladen te verdedigen, de krant te promoten als reclamemedium en de samenwerking tussen de leden te bevorderen.

Update 30 januari:
Ook de persagentschappen ANP, Belga en de Nederlandse Dagblad Pers zouden Google voor de rechter willen slepen, maar dat bericht is nog niet bevestigd. De Telegraaf en Ilse Media lieten weten nog geen klacht te zullen indienen. (foto: Didier Lebrun, Photo News)