Google News spot Nederlandstalige nieuwssites

De selectie en rangschikking van het nieuws gebeurt volledig automatisch via algoritmes. Volgens Google Nieuws biedt de dienst daardoor een unieke verscheidenheid aan perspectieven en benaderingen in vergelijking met andere nieuwssites.

Toch ging Google News in het buitenland niet over één nacht ijs. Agence France-Presse, een Frans persagentschap, eiste in maart 2005 een schadevergoeding omdat Google artikels en foto\’s overnam van AFP zonder toestemming. Google News filterde daarop alle AFP-nieuwsberichten uit haar aanbod.

Het Nederlandse persbureau ANP zegt tegen RTL-Z geen stappen te zullen ondernemen tegen Google wegens auteursrechtelijke redenen: \’Veel berichten van Nu.nl, de Volkskrant, De Telegraaf komen van het ANP. Maar als iets eenmaal gepubliceerd is op internet, hoort het bij de vrije ruimte, en is het voor iedereen beschikbaar. We hebben dan ook geen moeite met Google Nieuws. We juichen alle gebruik van nieuws toe\’, zegt Hella Liesting van de ANP-hoofdredactie.