Alle Vlaamse podcasts in overtreding?

Verstrepen meent dat alle Vlaamse podcasts het mediadecreet overtreden. De meeste uitgevers van podcasts beschikken namelijk niet over een zendvergunning. En volgens VRTnieuws.net was dat één van de redenen van het VCM om Verstrepens podcast te beboeten. Hij werkt vanuit Vlaanderen en wil vooral Vlamingen bereiken. Bovendien, aldus VRTnieuws.net, vindt het VCM dat een Vlaamse zender niet verbonden mag zijn aan één politieke partij.

De beslissing van het VCM zorgt alleszins voor opschudding in de blogosfeer. Het nieuws heeft ondertussen Slashdot bereikt, een populaire Engelstalige website met nieuws over computers, wetenschap en technologie. De titel van het bericht? Podcasting Censored by Government.

Slashdot haalde de mosterd bij het Vlaamse weblog VH. Die laatste waarschuwt voor Chinese toestanden: “For Flemish bloggers, the decision (which is not a ruling yet), has alarming consequences to be worried about. (…) Do the Flemish commissars realize they can only succeed then by imposing a Chinese way of controlling the Internet?”

Weblogger Luc Van Braekel legt twee problemen bloot in de Vlaamse mediawetgeving. Hij wijst er echter op dat ook Verstrepen, indien hij had gewild, zich beter had kunnen indekken. Het Vlaams Commissariaat voor de Media was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.