Amerikaanse journaliste achter de tralies

Miller zegt dat het aan haar geweten zou knagen indien ze haar bronnen zou onthullen. Tegen rechter Thomas F. Hogan zei ze: “Indien journalisten geen vertrouwelijkheid kunnen garanderen, dan kunnen journalisten niet functioneren en dan is er geen persvrijheid”. De rechter meent dat Miller geen respect verdient door haar bronnen geheim te houden, en veroordeelde haar voor zogenaamde ‘belediging van het hof’.

Het lijkt er meer en meer op dat de naam van CIA-agente Plame door Amerikaanse regeringskringen naar de media is gelekt als represaille voor de kritiek van Plames echtgenoot, ere-ambassadeur Joseph Wilson, op het Irakbeleid van de regering-Bush. Het vrijgeven van de identiteit van een geheim agent is echter een misdaad, en daarom gaat de Amerikaanse justitie nu met alle geweld achter het lek aan.

Time Magazine heeft wel ingestemd met het verzoek van de rechtbank en gaf alle aantekeningen van verslaggever Matthew Cooper door. Het tijdschrift voorkwam zo dat Cooper de gevangenis in moet. Cooper zelf verklaarde zich intussen ook bereid zijn bron te onthullen, nadat die bron hem daartoe de toelating zou gegeven hebben.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en Reporters Zonder Grenzen (RSF) betreuren de heksenjacht op journalisten en hebben het over een duistere dag voor de persvrijheid. IFJ en RSF vinden dat de Verenigde Staten een heel slecht signaal sturen naar andere landen.

In Belgiƫ is het journalistieke bronnengeheim met de wet van 7 april jl. formeel beschermd, wat niet belet dat er op dit ogenblik een klacht tot vernietiging aanhangig is bij het Arbitragehof.