Telefoonregistratie DM-journaliste bevestigt noodzaak wettelijke regeling bronnengeheim

Justitie blijkt tot de telefoonregistratie te zijn overgegaan na een publicatie in De Morgen van 8 mei vorig jaar. In het artikel citeerde journaliste Anne De Graaf uit een vertrouwelijk verslag van een bijeenkomst van parket en politie op 24 maart. Die vergadering ging over een mogelijke moslimterreuraanslag in Antwerpen naar aanleiding van de opening van de hst-tunnel aan het Centraal Station.
De DM-journaliste geeft toe haar informatie ondermeer te hebben gecheckt bij VB-medewerker Bart Debie, die tot voor kort commissaris was bij de Antwerpse politie. Debie wordt in dit verband verdacht van schending van het beroepsgeheim. Dit verklaart ook de huiszoekingen die dinsdag bij het rechtsextremistische Vlaams Belang en diverse medewerkers van de partij zijn gevoerd.

De telefoonregistratie die bij DM-redactrice De Graaf werd uitgevoerd bevestigt in elk geval hoe dringend de wet op de bescherming van het journalistieke bronnengeheim is. De Senaat moet zich zeer binnenkort uitspreken over een regeling, nadat eerder de Kamer van Volksvertegenwoordigers dat al deed.
In het voorliggende wetsontwerp wordt ondermeer bepaald dat een onderzoeksrechter de bronnen van een journalist alsnog kan aanboren wanneer dit misdrijven kan voorkomen die een ernstige bedreiging vormen voor de fysieke integriteit van personen. In dit verband is de term ‘voorkomen’ van groot belang.
(PD)