You are here

Niet leuk? Mijmeringen over nieuwe media, mensen en macht

Uitgever: 
Pelckmans
Auteur: 
Ben Caudron

Socioloog Ben Caudron was één van de eersten in Vlaanderen om een ‘webdienstenbedrijf’ te starten. Het wereldwijde web stond nog in zijn kinderschoenen. Sindsdien is er veel veranderd en is ook Caudrons mening over nieuwe media danig geëvolueerd. Zeker over de sociale media.

Hoewel hij de tijd niet wil terugdraaien, is zijn enthousiasme over de mogelijkheden van het internet behoorlijk bekoeld. Maar zijn kritiek richt zich vooral op hoe de mensen dat internet gebruiken of net niet gebruiken. Het draait niet meer om informeren, maar bijna uitsluitend nog om amuseren. Over hoe de ‘oude’ media met de ‘nieuwe’ omgaan, is Caudron al helemaal niet te spreken.

Enerzijds hebben kranten al sinds het prille begin alles wat met internet te maken had kritiekloos de hemel in geprezen, anderzijds hebben ze zichzelf nog nauwelijks aan de nieuwe tijden aangepast. En ondertussen gaat de kwaliteit van de journalistiek er stelselmatig op achteruit.

Caudron geeft toe dat hij de vele problemen enkel kan aankaarten zonder er pasklare antwoorden op te hebben. Een optimistisch stemmend boek is dit dus niet, maar wel een dat doet nadenken. (MSL)