You are here

Motief haat

Uitgever: 
Van Halewyck
Auteur: 
Pol Van Den Driessche

Een veeleer dun whodunit-verhaal is dit, maar journalisten vinden er wel extra couleur locale in, net zoals Bruggelingen trouwens. Zo is hoofdfiguur Jan Van Bellingen, Brugs freelancejournalist en perssyndicus, gee?nt op de in 2011 overleden Brugse Belga-correspondent Jan Van Belle. Voor het overige berust elke gelijkenis met bestaande personen op louter toeval, schrijft Van Den Driessche. Maar wie een beetje vertrouwd is met de Vlaamse journalistiek, zal weinig moeite hebben om ook gezichten te plakken op figuren als een Baudouin Spillebeeck, fotograaf Benny De Groot, Peter Van Gompel of hoofdredacteur Bostoen.

Van Den Driessche weeft ook herhaaldelijk journalistieke pijnpunten door de plot. Zo mag zijn hoofdfiguur de lokale topjournalist zijn, hij is zowaar ook aangewezen op het OCMW. “Freelancers worden als wegwerpmateriaal behandeld”, verzucht Van Bellingen ergens. En: “De jacht op primeurs en de druk om te scoren hadden de media in amper een kwarteeuw tijd compleet veranderd. Journalisten waren niet langer de waakhonden, maar vaak de windhonden van de democratie. En soms gedroegen we ons zelfs als pitbulls. Ik ervoer het zelf almaar meer.”

Op die punten in PVDD’s derde thriller zijn de gelijkenissen met de realiteit minstens gedeeltelijk maar al te pijnlijk waar. (PD)