You are here

Trofee Jan Van Hemeledonck

Culinaire kritiek is een vak apart. Een culinaire journalist kletst niet uit zijn nek, maar kent het gastronomisch bedrijf voor en achter de piano. Een echte culinaire journalist gaat tewerk als een echte chef: subtiel, met gevoel en respect, maar altijd kritisch, met stijl maar streng waar nodig. In die gedachte wordt de ‘Trofee Jan Van Hemeledonck’ uitgereikt. Dit jaar zowel een prijs voor de beste restaurantrecensie als voor de beste culinaire reportage.

Op 19 oktober 2015 zal de Trofee voor de tweede keer worden uitgereikt voor de beste gastronomische journalistieke bijdrage van 2015.

Passie en vakkennis

Op 14 oktober 2012 verloor Vlaanderen één van zijn grootste culinaire journalisten: Jan Van Hemeledonck. Meer dan 20 jaar lang schreef Jan over gastronomie met passie en vakkennis. Hij was medebedenker en auteur van de succesvolle Knack restaurantgids, schreef recensies voor magazines als Diners Club en Culinair Ambiance, werkte samen met tal van Belgische chefs aan kookboeken en had een gerespecteerde column in Sabato.

Jan Van Hemeledonck had het talent om op een zeer toegankelijke manier over gastronomie te schrijven. Verhalend, kleurrijk, scherp, to the point, maar steeds met het grootste respect voor het bord en de chef in kwestie. Hij was zonder twijfel één van de pioniers van de hedendaagse culinaire journalistiek.

Niet iedereen is recensent

Culinaire journalistiek is in de afgelopen jaren in Vlaanderen recht evenredig gegroeid met de populariteit van de gastronomie in het algemeen. Maar niet elke restaurantbezoeker is per definitie een culinair recensent. Ook niet als men chef is. Het volstaat niet om te schrijven dat een gerecht of een restaurant goed of slecht is.

Gastronomische journalistiek is een vak apart: het vergt enerzijds productkennis en culinaire expertise, maar net zozeer taalvaardigheid en schrijftalent. Een echte culinaire recensent beschrijft en beoordeelt, zonder zijn lezer per sé te willen beïnvloeden. Precies daarom verdient deze discipline binnen de journalistiek, extra aandacht en erkenning.

Gastronomie is een onmisbaar onderdeel van onze cultuur geworden. Restaurants worden gewikt, gewogen en goed of minder bevonden. Chefs krijgen sterren en vorkjes opgespeld. De gastronomische kritiek viert hoogtij. Maar wie evalueert de critici? Waar staan ze voor? Wie steekt boven het maaiveld uit?

Jury

details volgen later.

Wie komt in aanmerking?

De beste culinaire recensie (restaurantbespreking) bekronen blijft het uitgangspunt van de Trofee. Maar gastronomische verslaggeving omvat uiteraard meer dan dat. Columm/edito, portretten van of interviews met chef, foodblogs en vooral ook reportages over alles wat met gastronomie te maken heeft, verdienen een onderscheiding. Daarom hebben de organisatoren van de Trofee besloten om vanaf 2015, te ontdubbelen. Elk jaar zal de jury naast een 'recensie' dus ook een andere categorie of genre bekronen. Dit jaar zal dat de bijkomende categorie 'Reportage' zijn.

HOE VERLOOPT HET SELECTIEPROCES?

De inzendingen zullen geëvalueerd worden door een jury van culinaire experten en deskundigen. Zij zullen alle bijdrages lezen/bekijken/beluisteren en beoordelen op vakkennis, deskundigheid, verhaalkunde en taalvaardigheid. Uiteindelijk zal de jury na onderling overleg 1 journalist(e) bekronen met de trofee.

WAAR EN HOE LAAT?

De uitreiking zelf zal plaatsvinden in Vilvoorde op 19 oktober 2015. (Uitnodigingen hiervoor zullen later persoonlijk worden verstuurd per mail)

Meer info omtrend de trofee kan u terugvinden op de hieronder vermelde website.