You are here

Belgodyssee

Belgodyssee, een initiatief van Radio 2, VivaCité, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L’Avenir en met de steun van Brussels Airlines en de Kanselarij van de Eerste Minister, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de drie gemeenschappen van ons land. De essentie van de wedstrijd blijft een evenwichtige samenwerking tussen Vlamingen en Walen, in Wallonië en Vlaanderen.

 Acht duo’s – studenten journalistiek, de ene Nederlandstalig, de andere Franstaligtrekken er als een team van twee op uit en werken een week lang samen op radioreportages, de geschreven pers en online . Tijdens de 8 weken moet elke kandidaat ook een nieuwsitem op het internet ontwikkelen en viraal laten gaan met behulp van de sociale media. De thematiek van dit nieuwsitem mag (maar niet verplicht) het actualiteitsonderwerp zijn dat in het kandidatuurformulier werd voorgesteld voor de reportageweek waarin de kandidaat aan de wedstrijd zal deelnemen. Het is de bedoeling dat er voor een maximale zichtbaarheid wordt gezorgd en dat er zoveel mogelijk interactiviteit rond het nieuwsitem wordt gecreëerd. Dit kan verschillende vormen aannemen: een webdoc, video, blog of nog iets anders volgens de voorkeuren van de kandidaat.  

De wedstrijd is officieel geopend. De studenten journalistiek kunnen tot 01/10/2015 intekenen via deze link: http://www.vrt.be/nieuws/2015/07/belgodyssee-2015-zoekt-jong-journalisti....  Want misschien worden zij wel één van de 8 Vlaamse studenten die een reportage mogen maken met de hulp van ervaren VRT-reporters.  
 
De taalgemengde duo’s, begeleid door ervaren VRT- en RTBF-medewerkers, zullen kunnen kennismaken met het vak in de praktijk én elkaar beter leren kennen door in hun reportages de ontdekking van elkaars gemeenschap centraal te stellen. Daarnaast werden er ook print- en online media (zoals Metro en L’Avenir) ingezet.

Een professionele jury zal in december de winnaars aanduiden.Zij winnen een betaalde stage van 6 maand op de nieuwsredactie van de VRT voor de Nederlandstalige winnaar en een betaalde stage van 6 maand nieuwsredactie van de RTBF voor de Franstalige winnaar. De stage zal duren van september 2016 tot maart 2017.  

Sinds zijn lancering in 2005 hebben 144 jonge journalisten aan deze wedstrijd deelgenomen.

Het project geniet de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.