Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ laakt wurggreep Slangen tegen Knack

In een mededeling zegt de VVJ met stijgende verbazing kennis genomen te hebben van de oorlog die Noël Slangen heeft opgezet tegen het weekblad Knack.

Slangen ventileerde zijn ongenoegen eerst met een megaschadeclaim van omzeggens 4 miljoen euro tegen het blad – "een intimidatiepoging waarmee hij enkel maar de bedoeling heeft elke kritische persstem over hemzelf te fnuiken", aldus de VVJ.

Daarnaast lanceerde hij een website, aanvankelijk als meldpunt voor klachten over Knack-verantwoordelijken, later werd het opzet herleid tot het ‘openen van een publiek discussieforum over journalistieke deontologie’. Wat dat laatste betreft herinnert de VVJ eraan dat intussen bijna vijf jaar geleden de Raad voor de Journalistiek al met dit doel werd opgericht, overigens tot grote tevredenheid van alle actoren.

De VVJ besluit: "De pers is niet feilloos. En niemand kan het recht worden ontzegd het oneens te zijn met journalisten en hun werk. Maar de kritiek moet wel redelijk blijven, zeker wanneer ze uitgaat van een communicatiespecialist die verondersteld wordt de principes inzake vrije informatie te beheersen."

Slangen is boos door een nieuw artikel dat in Knack verscheen over het dossier EcoConsult. Dat bedrijf won in 2001 een overheidsopdracht van het kabinet van Verhofstadt, waar Slangen toen deeltijds als adviseur werkte.

Nadat Knack begin 2002 al een drietal artikelen schreef over de zaak, dagvaardden de advocaten van Slangen het weekblad Knack. De schadeclaim tegen Knack loopt intussen op tot 4 miljoen euro.

Slangen zelf weerlegt de kritieken, en zou de VVJ een dossier bezorgen met de deontologische tekortkomingen van Knack.
(PD)

(foto: Didier Lebrun, Photo News)

Onze partners