Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ herinnert aan aanbevelingen voor de berichtgeving over zelfdoding

De VVJ oordeelt het daarom opportuun te herinneren aan de 'Aanbevelingen voor de berichtgeving over zelfdoding' die ze samen met de Werkgroep Verder en de Raad voor de Journalistiek op papier heeft gezet. Een oproep in die zin is maandag verstuurd naar alle Vlaamse hoofdredacties en VVJ-vertegenwoordigers.

De VVJ sluit zich daarentegen niet aan bij de oproep tot een 'persstop', zoals door sommige wetenschappers is gesuggereerd. Ook de Werkgroep Verder, die zich bekommert om het lot van de nabestaanden van personen die zelfdoding pleegden, drong aan op een tijdelijke mediastilte over suïcides.

"Het is juist de roeping van de nieuwsmedia om te berichten over deze fenomenen als ze zich voordoen", aldus VVJ-voorzitter Marc Van de Looverbosch. "Ook al belet dat niet dat we goed blijven nadenken over de manier waarop we zelfdodingen verslaan."

De aanbevelingen van de Werkgroep Verder, VVJ en Raad voor de Journalistiek omvatten ondermeer dat zelfdodingen niet worden gedramatiseerd of te gedetailleerd worden beschreven. Tevens wordt gevraagd om waar mogelijk melding te maken van hulpverleningsinstanties. Er wordt ook aan herinnerd maximaal respect op te brengen voor de privacy van zelfdoders en nabestaanden.

Pol Deltour

Onze partners