Overslaan en naar de inhoud gaan

VVJ betreurt schadeclaim Lefevere tegen Het Laatste Nieuws

De VVJ erkent dat de gelaakte berichtgeving voer geeft voor discussie over de gehanteerde journalistieke werkwijzen. Ze spreekt zich dan ook niet uit over de gegrondheid van de klacht van Lefevere.

Niettemin betreurt het VVJ-bestuur dat de eiser met zijn claim een volledig nieuwsmedium in zijn bestaan zelf tracht te treffen. Bovendien dreigt hij op die manier ook andere kritische stemmen in de sportjournalistiek te smoren.

De VVJ herinnert er in haar mededeling ook nog aan dat er andere kanalen bestaan om zich te weren tegen (vermeend onjuiste) beweringen in de media:
- het communiceren van de eigen standpunten via de media – iets wat eiser Lefevere overigens ook in Het Laatste Nieuws heeft kunnen doen;
- het recht van antwoord;
- een klacht bij de Raad voor de Journalistiek.

De VVJ betreurt sterk dat Lefevere zich niet tot de Raad voor de Journalistiek heeft gericht, in tegenstelling tot wat de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond heeft gedaan. Eigen aan een regime met persvrijheid is nu eenmaal dat discussies over journalistieke principes en werkwijzen in de eerste plaats in de journalistieke beroepsgroep zelf kunnen worden gevoerd.

Pol Deltour

Onze partners