Overslaan en naar de inhoud gaan

SANERINGEN OP REDACTIES NEFAST VOOR KWALITEIT VAN HET NIEUWS

(Volgend standpunt is door de Raad van Bestuur van de VVJ goedgekeurd op 4 december 2008)

De VVJ is verbijsterd over de sociale bloedbaden die de jongste dagen in de mediasector worden aangericht. Stuk voor stuk gaat het om persoonlijke drama’s in een sector waar de arbeidsplaatsen sowieso al schaars zijn en duur betaald worden door het personeel.

De cijfers verhullen bovendien de nog veel grotere aantallen van kwetsbare freelancers die worden afgeschreven. Bij Corelio kregen tientallen persfotografen te horen dat ze niet langer bruikbaar zijn. Ook bij De Morgen wordt het mes gezet in de zelfstandige medewerkers.

Nefaste gevolgen

Behalve de persoonlijke drama’s voor de honderden rechtstreeks getroffenen, brengen de saneringen ook een zware klap toe aan al wie overblijft. Volgens eensluidende onderzoeken werken journalisten nu al onder een extreem hoge werkdruk, met systematische uitschieters in de vorm van stress en burnout. De mediadirecties verergeren op een dramatische wijze dit probleem.

Daarnaast leggen de uitgevers een loodzware hypotheek op de toekomst van hun eigen mediamerken. Net nu de uitdagingen van het internet en de gratis media blijvende investeringen in de kwaliteit van de nieuwsredacties vergen, worden deze afgeslankt. Vooral de decimering van De Morgen door De Persgroep brengt – uitgerekend op de 30ste verjaardag van de krant – haar eigenheid en kwaliteit ernstig in het gedrang.

Symptomatisch voor de enge visie van de mediahuizen is nog de minachtende houding van de Corelio-hoofdredactie tegenover de tientallen persfotografen die er worden bedankt. Totaal misplaatst wordt nu van schrijvende journalisten verwacht dat ze beelden gaan maken, dit op de koop toe tegen de schandalige vergoeding van 16 € voor een beeld. Hier zijn nauwelijks nog woorden voor.

Georchestreerde actie

Intussen is het duidelijk dat de mediadirecties, in een poging om individuele verantwoordelijkheden van zich af te schuiven, deze saneringsgolf vooraf hebben afgesproken.

Het is daarbij maar de vraag of de marktsituatie echt zo slecht is als de werkgevers willen doen geloven. De tegenvallende reclamecijfers voor de maanden november en december vormen niet noodzakelijk een indicatie voor een slecht volgend jaar. En de voorbije jaren konden alle mediahuizen dankzij de inspanningen van hun personeel meer dan riante winstcijfers boeken, die in elk normaal persbedrijf zouden moeten gereserveerd zijn voor een paar jaren van mindere omzet.

Dit versterkt het vermoeden dat achter de saneringen een heel perverse agenda schuilgaat, die er bijvoorbeeld in bestaat om (nog maar eens) komaf maken met ‘oudere’ werknemers op de redacties of met mensen die het al eens wagen dwars te liggen tegen hun eigen hiërarchie.

Oproep

De VVJ roept alle journalisten op tot solidariteit.

Op een bijeenkomst met personeelsafgevaardigden van VVJ en vakbonden, maandag 8 december, zullen we ons over acties beraden.

De VVJ heeft daarnaast om een dringend onderhoud verzocht met Vlaams minister-president Kris Peeters, die tevens over het mediabeleid gaat.

Onze partners