Overslaan en naar de inhoud gaan

Rudi Rotthier (DM) en Luk Dewulf (AVS) winnen persprijzen Diversiteit

Voor de zesdelige reeks 'De Overkant' groef Rudi Rotthier zich gedurende twee maanden in in de Brusselse gemeenten Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Hij vergeleek hoe beide gemeenten omgaan met armoede, werkloze jongeren, emanciperende vrouwen, onderwijs en nog veel meer. De jury noemde de reeks, die in de DM-bijlage Zeno verscheen, een "knap staaltje van participatieve journalistiek".

Een andere genomineerde in de categorie print was een reeks in Gazet van Antwerpen over de 160 verschillende nationaliteit die voorkomen in de Scheldestad. Net buiten de hoofdprijs viel ook een origineel artikel in Goedele over de almaar voortschrijdende vermenging van 'rassen' over de hele wereld.

In de categorie audiovisueel ging de hoofdprijs naar AVS-videoreporter Luk Dewulf voor een vijfdelige reportagereeks over Roma die de tocht van Slowakije naar Gent maakten. De jury loofde het beklijvende resultaat dat werd gehaald met een beperkte inzet van middelen.

De VRT/Panorama-uitzending 'Quartiers chauds, quartiers perdus' kreeg een eervolle vermelding voor de interessante poging om de antisfeer te kaderen die rond bepaalde Brusselse wijken hing na rellen in 2009. Ook het radioprogramma Peeters & Pichal was genomineerd, voor een uitzending die men door vertegenwoordigers van etnische minderheden zelf had laten maken.

De persprijzen voor culturele diversiteit werden dit jaar georganiseerd door het Vlaamse Minderhedenforum en de VVJ. De jury bestond uit Faroek Ozgunes, Hüseyin Aydinli, Katleen Deridder, Pol Deltour, Nadia Fadil, Geert Buelens en Fouad Gandoul.

In het totaal dongen 34 inzendingen mee naar de prijs, 27 geschreven werkstukken en 7 audiovisuele bijdragen. In het algemeen was de kwaliteit van de inzendingen aan de hoge kant, zo stelde de jury nog vast.

Onze partners