Overslaan en naar de inhoud gaan

PEN Vlaanderen bezorgd over kwaliteit van Vlaamse media

Volgens PEN Vlaanderen komt dat door de vrije markt: "Bijna alle massamedia in Vlaanderen (kranten, radiostations, televisiezenders) zijn commerciële media: hun primaire logica is die van de kijkcijfers, de verkoopsaantallen, de luisterdichtheid of de unieke geregistreerde gebruikers. Door het eigen marktaandeel systematisch boven het algemeen belang te plaatsen, geraakt de persvrijheid allengs in de verdrukking."

"Lezers of televisiekijkers gaan een vertekend beeld van de werkelijkheid krijgen, omdat er een selectie gemaakt wordt die op sensatie belust is of die heel snel moet gaan, dus komt het heel ver te staan van wat relevant is of misschien analyse nodig heeft", zegt schrijfster Saskia De Coster.

Meer onderzoeksjournalistiek

De auteursvereniging pleit voor meer onderzoeksjournalistiek in plaats van steekvlamjournalistiek, wil meer duiding (met infografieken, achtergronden, dossiers) en minder opiniëring, meer buitenland- en Europaberichtgeving en minder tunnelvisie op de Wetstraat, meer zelfregulering (zoals met een ombudsman) en minder aversie voor externe kritiek en meer inzicht in reële conflicten.

Frank Thevissen, auteur en communicatiewetenschapper, vindt dat je niet de vrije markt van alles de schuld kan geven, omdat de vrije markt ook net toelaat dat er goeie journalistiek wordt gemaakt. Thevissen heeft meer problemen met de vraaggestuurde journalistiek, zoals de hype rond de kroning in Nederland: "Op zo'n moment moet er heel veel nieuws wijken en gaat men in op irrelevante details en die overschaduwen dan de gezonde verhoudingen in de journalistiek."

Teleurstellende brief

De ombudsman van De Standaard, Tom Naegels, vindt de brief heel teleurstellend, "een slecht voorbeeld van wat mediakritiek zou kunnen zijn". Volgens Naegels is dat niet de fundamentele kritiek die momenteel kan gegeven worden op de media.  Hij is het wel eens met het gebrek aan aandacht voor Europa.

Walter Zinzen, oud-medewerker van de openbare omroep VRT, ging in Ter Zake in debat over de persvrijheid met Bart Brinckman van De Standaard. Zinzen vindt het onverantwoord dat er soms zo veel aandacht besteedt wordt aan faits divers en irrelevante dingen en vindt dat het publiek onderschat wordt met berichten die er niet toe doen.

Brinckman geeft toe dat er een probleem is met steekvlamjournalistiek, ook al staat dat niet expliciet in de tekst, maar hij geeft toe dat kranten beseffen dat ze diepgang zullen moeten brengen in de toekomst indien ze geld zullen willen verdienen. "Want dat zal hetgene zijn dat de lezer vraagt". (foto Christophe Licoppe / © Photo News)

Onze partners