Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe perskaarten komen eraan

Tegen 1 februari zou iedereen die tijdig een aanvraag indiende bij de Erkenningscommissie – en die volgens de commissie nog steeds aan de wettelijke erkenningsvoorwaarden voldoet – zijn nieuwe document moeten hebben. Aan Vlaamse zijde gaat het om zowat 1.850 beroepsjournalisten in het totaal.

Een extra complicatie zorgde alsnog voor wat bijkomende vertraging in de productie van de nieuwe kaarten. Op vraag van de FOD Binnenlandse Zaken zou ook het rijksregisternummer van de journalist erop vermeld worden, in plaats van zoals voorheen het nummer van de identiteitskaart. Maar de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer had daar een formeel bezwaar tegen, en dat leidde tot de tijdelijke stopzetting van de kaartenproductie. Uiteindelijk werd met Binnenlandse Zaken afgesproken dat de kaarten met het RR-nummer erop die al werden uitgereikt, uitgereikt blijven. Op de documenten die nog moesten worden gedrukt, komt geen enkel identificatienummer meer voor, noch het RR-nummer noch het nummer van de identiteitskaart.

Belangrijk voor de beroepsjournalisten die met het spoor reizen: vanaf 1 februari aanvaardt de NMBS enkel nog de nieuwe perskaarten 2007-2011 als vervoerbewijs. (Voor stagiairs en ereleden blijft de gele reductiekaart vereist.)

Voor De Lijn blijft tot eind maart de eerder uitgewerkte overgangsregeling van kracht. Die komt erop neer dat de journalisten (beroeps en stagiairs) die een gratis abonnement hadden tot 31 december 2006, een nieuw abonnement voor drie maanden kunnen aanvragen (dat dus geldig blijft tot en met 31 maart 2007). Daarvoor moeten ze de dienst Abonnementen van De Lijn in hun provincie een kopie bezorgen van hun journalistenkaart 2006, en een kopie van hun identiteitskaart. Eens de journalist dan zijn nieuwe journalistenkaart heeft, kan hij of zij een nieuw jaarabonnement aanvragen (voor de periode april 2007 tot en met maart 2008). De contactgegevens van de diverse provinciale Abonnementendiensten van De Lijn staan op www.delijn.be.

Pol Deltour

Onze partners