Overslaan en naar de inhoud gaan

Maandag 5 november: Europese actiedag voor kwaliteitsjournalistiek

Maandag 5 november: STAND UP FOR JOURNALISM

EUROPESE JOURNALISTEN OP DE BRES VOOR EEN KWALITEITSPERS

In heel Europa worden journalisten geconfronteerd met gelijksoortige problemen: economische en politieke druk, de commercialisering van informatie, zelfcensuur, onzekerheid, schending van het bronnengeheim… (*)
De kwaliteit van de journalistiek lijdt uiteraard onder die omstandigheden.

Omdat ze weigeren te aanvaarden dat pulpjournalistiek de algemene regel wordt, gaan journalistenverenigingen en -vakbonden in heel Europa op maandag 5 november een manifestatie houden, elk in hun land, ten voordele van een kwalitatieve journalistiek en voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor journalisten.

Onder de naam Stand Up for Journalism zijn diverse activiteiten gepland (**).

Zo ook in Brussel, waar wordt samengewerkt tussen de Europese Federatie van Journalisten (IFJ/EFJ), die ruim 250.000 journalisten vertegenwoordigt uit ruim 30 landen, de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Association des Journalistes Professionnels (AJP).

Een debat...

Op maandag 5 november om 10.30 uur vindt een debat plaats over “De toekomst van een kwaliteitspers in Europa”.
Plaats: het Internationaal Perscentrum in Brussel (Residence Palace, Wetstraat 155).

Aan het debat nemen deel:
- Thomas Hammarberg, Commissaris voor de Mensenrechten bij de Europese Raad
- Lorenzo Consoli, voorzitter van de Association de la Presse Internationale (API)
- Leigh Philips van de Britse National Union of Journalists (NUJ)
Moderator is Aidan White, secretaris-generaal van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ/IFJ)

... en een heuse tabloid

EFJ, VVJ en AJP hebben ook samen een tabloid gemaakt van vier pagina’s, die ongetwijfeld de wenkbrauwen zal doen fronsen bij Europarlementsleden en Belgische politici, onder wie het krantje zal worden verdeeld.

De tabloid Stand Up is een pastiche van de Britse tabloids. De schandalencover is pure fictie, behalve één bericht. De drie andere pagina’s handelen, op een ernstige manier, over de diverse aspecten van ons vak. Er zijn artikelen in het Engels, het Nederlands en het Frans.

Het krantje zal worden verspreid:
- rond de middag onder Belgische parlementsleden
- tussen 14 en 14.30 uur aan de ingang van het Europees parlement, aan de Wiertzstraat.

---------------

(*) Enkele voorbeelden. In Slovenië hebben ruim 400 journalisten een petitie getekend waarin ze protesteren tegen een regering die de persvrijheid aantast en politieke censuur toepast. In Portugal heeft de regering net een wet aangenomen die het bronnengeheim en het auteursrecht beperkt. In Duitsland, Nederland en Denemarken zijn journalisten opgepakt en soms gevangengezet omdat ze weigerden hun bronnen bekend te maken. In Italië zitten de journalisten van de geschreven pers al twee jaar in een impasse wat betreft de vernieuwing van een collectief akkoord. In Duitstalig Zwitserland werken de journalisten al bijna drie jaar zonder collectieve arbeidsovereenkomst. In het merendeel van de nieuwe lidstaten van de Europese Unie zien de journalisten zich verplicht te werken met onzekere contracten of als schijnzelfstandige, in een mediamarkt die wordt gedomineerd door een handvol Oost-Europese bedrijven. In België is het inkomen van freelancers continu aan het afkalven en journalisten die in vast dienstverband werken voelen de economische druk alsmaar zwaarder worden. In Frankrijk spoort de EFJ de regering aan om tot een dialoog te komen met de vakbonden over hun eisen voor een juridisch statuut voor de redactionele staf en de invoering van een ethisch charter in de collectieve arbeidsovereenkomst.

(**) Enkele andere acties: petities en demonstraties in Groot-Brittannië en Frankrijk; een manifestatie en een symbolische werkonderbreking in Duitsland en Griekenland; rondetafelgesprekken in Kroatië en IJsland; een publieke verklaring in Spanje; een persconferentie en een artikel dat mee is ondertekend door de vakbonden in de Scandinavische landen…

Meer informatie: www.journalist.chilli - www.ifj.org
Contact:
IFJ/EFJ: 02 235 22 00
VVJ: 02 235 22 70 (Pol Deltour, Ivan Declercq)
AJP: 02 235 22 60

Onze partners