Overslaan en naar de inhoud gaan

IFJ pleit voor einde geweld tegen vrouwelijke journalisten

De IFJ heeft in november vorig jaar al een campagne gelanceerd waarin ze zich afzette tegen geweld op vrouwelijke journalisten en overheden aanspoorde een eind te maken aan de niet-bestraffing van dergelijk geweld.

Zuliana Lainez, die bij de IFJ een werkgroep over geweld tegen vrouwelijke journalisten leidt: “Bovenop de discriminatie op het vlak van salaris en het zogeheten glazen plafond, worden vrouwelijke journalisten ook nog eens geconfronteerd met specifiek geweld: intimidatie, seksuele pesterijen en zelfs fysieke aanvallen. We kunnen niet dulden dat die zaken onbestraft blijven.”

De IFJ vraagt dan ook dat mediahuizen bijzonder alert zijn voor seksuele pesterijen op de werkvloer en desnoods interne comités opzetten die er over moeten waken dat zij die een lijn overschrijden daarvoor gesanctioneerd worden. Daarnaast pleit de IFJ ervoor dat mediahuizen specifieke veiligheidstrainingen geven voor vouwen, waarin hun wordt geleerd hoe om te gaan met fysiek geweld en met bedreigingen tijdens hun werkzaamheden in het veld.

Voorts wijst de IFJ erop dat nieuwsmedia in hun berichtgeving (meer) aandacht zouden kunnen besteden aan gender-specifiek geweld. Op die manier kan het sociaal bewustzijn groeien over de noodzaak om dat geweld uit te roeien.

Dit jaar zal de IFJ gebruik maken van de mogelijkheid om geweld tegen vrouwen aan te kaarten tijdens de komende samenkomst van de Verenigde Naties over de ‘status van vrouwen’, in New York van 10 tot 21 maart. De IFJ zal daar trouwens ook pleiten voor gelijke toegang tot werk, scholing en openbare diensten voor vrouwen.

“De VN hebben al lang de vitale rol van de media in de maatschappij erkend, en de impact ervan op het vlak van discriminatie, geweld en het niet respecteren van mensenrechten”, zegt Mindy Ran, die de IFJ zal vertegenwoordigen op die VN-bijeenkomst. “Het verdedigen van de status-quo en het ontkennen van vrouwenrechten kan resulteren in een negatieve impact. En dit is zeker het geval waar het verkrachten van vrouwenrechten wordt onderbelicht of waar zij die dergelijke misdaden begaan worden beschermd.”

“Anderzijds kunnen media een positieve rol spelen, door het publieke debat te voeden, ethische journalistieke initiatieven te steunen en door de ongelijkheid tussen man en vrouw in het nieuws en op redacties te bestrijden.”  

Onze partners