Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace laat met nepstudie wantrouwen regeren

Politici, journalisten en burgers namen de achteraf vals gebleken studie van een neponderzoeksbureau, inclusief de melding dat hele woonkernen dreigden te verdwijnen, te goeder trouw over.

Terwijl een half jaar geleden Woestijnvis via het neponderzoeksbureau Data Driven nog louter voor de grap valse persberichten de wereld instuurde, doet Greenpeace nu hetzelfde maar om campagneredenen. Het resultaat is hetzelfde: pers en publieke opinie worden op een verkeerd been gezet en het vertrouwen in informatie wordt structureel ondermijnd.

De VVJ roept journalisten op voortaan uiterst voorzichtig om te springen met informatie die door Greenpeace wordt aangebracht, net zoals van iedereen die onbetrouwbaar blijkt te zijn als informatiebron. Ook in het algemeen is het zaak nog nauwkeuriger te verifiëren wat de herkomst is van informatie die wordt aangebracht.

De VVJ betreurt ten zeerste dat fratsen zoals deze uiteindelijk een rem zetten op de vrije informatiestroom, en dat ook bonafide nieuwsbronnen en hun informatie daar de dupe van zullen zijn.

Onze partners