Overslaan en naar de inhoud gaan

Finland, Nederland en Noorwegen kennen grootste persvrijheid

Volgens Reporters zonder Grenzen lieten nooit zoveel journalisten en burgers het leven tijdens de uitoefening van het werk als in 2012. Slachtoffers vielen vooral in Somalië, Syrië, Mexico en Pakistan. Deze landen bengelen dan ook onderaan de ranglijst, maar de minst persvrije landen zijn, net als vorig jaar, Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea.

"De ranglijst houdt geen rekening met het politiek systeem", zegt de secretaris-generaal van Reporters zonder Grenzen, Christophe Deloire. "Toch lijkt een democratie betere bescherming te bieden voor de vrijheid om nieuws en informatie te verspreiden dan landen waar mensenrechten geschonden worden." In dictaturen moeten nieuwsorganisaties en hun families represailles vrezen, in democratieën zetten belangenconflicten en de economische crisis de persvrijheid onder druk.

Griekenland

In Europa valt de terugval van Griekenland op. Het land staat nu op de 84ste plaats. Journalisten krijgen het volgens Reporters zonder Grenzen aan de stok met extremistische groeperingen en de politie. Ook Hongarije kent een opvallende terugval.

Enkele landen gaan dan weer een bank vooruit: Malawi zet de grootste stap voorwaarts naar de 75ste plaats na het overlijden van president Bingu wa Mutharika. Ook Ivoorkust en Birma, waar al twee jaar politieke hervormingen aan de gang zijn, boeken vooruitgang. (foto: Eric Lalmand/Photo News)

Onze partners