Overslaan en naar de inhoud gaan

EFJ roept op tot solidariteit met freelancers

De Italiaanse journalisten kondigden stakingen aan, zowel in de geschreven pers als in de audiovisuele sector. Aanleiding is het mislukken van gesprekken met de werkgevers over een nieuwe collectieve overeenkomst, vooral op het punt van de rechten van freelance journalisten.

EFJ-voorzitter Arne König noemde het een beslissend moment voor de verdediging van de rechten van al wie in de media werkt. "In heel Europa zien we dat mediawerkgevers in toenemende mate een beroep doen op freelancers, om te bezuinigen op sociale rechten en op werkomstandigheden. De Italiaanse journalisten, die nu de uitdaging aangaan, verdienen de volledige steun van alle collega's."

De Italiaanse journalistenvereniging FNSI heeft aangekondigd dat journalisten van de geschreven pers staken op 1 en 2 oktober. Dat doen ook de journalisten van persagentschappen en online-informatie, plus de freelancers en correspondenten. In de audiovisuele media zullen de journalisten het werk neerleggen op 7 en 8 oktober. Er zullen dan alleen maar korte nieuwsflashes worden uitgezonden.

De bezorgdheid van de journalistenvereniging vloeit voort uit de trend van de jongste jaren waarbij het aantal reguliere arbeidscontracten in de sector drastisch terugloopt. "Van journalisten die in precaire omstandigheden moeten werken en wier sociale rechten worden genegeerd, kan je niet verwachten dat ze kwaliteitsjournalistiek brengen", zei König. "Momenteel zijn er te veel 'gedwongen' freelancers."

De confrontatie was onvermijdelijk geworden nadat de werkgevers hadden geweigerd een Italiaanse wet op kortetermijncontracten toe te passen in de mediasector. Volgens de journalistenverenigingen zijn de gevolgen van de deregulering van de arbeidsmarkt ronduit vernietigend voor de journalistiek. De FNSI verwacht dat hat conflict "moeilijk en zeker niet van korte duur" zal zijn.
(ID)

Onze partners