Overslaan en naar de inhoud gaan

Cassatie bevestigt veroordeling Masschelin

José Masschelin werd op 25 mei 2004 door het Gentse hof van beroep veroordeeld voor de publicatie van sommige gegevens uit het strafdossier-Schafthuizen. De zelfbekende pedofiel Joop Schafthuizen is tevens levensgezel van de befaamde Nederlandse auteur Gerard Reve. Masschelin had het dossier in handen gekregen via de ouders van een van de jonge slachtoffers van Schafthuizen. Maar uiteindelijk had de journalist weinig meer gepubliceerd dan wat Schafthuizen in het verleden zelf al over zijn pedofiele geaardheid naar buiten had gebracht.

Toch werd de journalist, net zoals de betrokken ouders, op de vingers getikt, eerst door de correctionele rechtbank en vervolgens door het hof van beroep. Masschelin bracht zelfs een paar dagen in voorhechtenis door. Het Hof van Cassatie bevestigde de veroordeling op 7 december, met het argument dat de vrijheid van informatie niet geschonden is. Cassatie wijst op het gevaar dat het geheim van het onderzoek en het vermoeden van onschuld volledig ondermijnd worden, wanneer journalisten ongestraft druk gaan uitoefenen op slachtoffers of verdachten om strafdossiers in handen te krijgen.

Volgens de AVBB gaat het om een gevaarlijk precedent. Het risico bestaat dat deze veroordeling op termijn elke publicatie over lopende strafonderzoeken hypotheceert. De AVBB dringt dan ook aan op een genuanceerdere toepassing van artikel 460ter van het Strafwetboek, dat het misbruik van inzagerecht in lopende strafdossiers beteugelt.
Blijft nog de mogelijkheid dat de zaak aan het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg wordt voorgelegd.

(PD)

Onze partners