Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussels hof van beroep legt hypotheek op vrije gerechtsverslaggeving

Volgens de rechters vormde de Canvas-reportage een inbreuk op het recht van privacy van de arrestant en het geheim van het onderzoek. Door het filmen zou de drugskoerier ook verhinderd zijn geweest aangifte te doen van zijn opdrachtgever en zo strafvermindering te krijgen, wat zou neerkomen op een extra schending van zijn rechten van verdediging.

In eerste aanleg was de drugskoerier nog veroordeeld tot 38 maanden gevangenisstraf. De feiten - het smokkelen van 40 ingeslikte bolleta's cocaïne - zijn overigens bewezen.

Zonder twijfel past het Brusselse hof van beroep enkele principes wel erg streng toe.
Zo is het maar de vraag of het recht van privacy geschonden werd, nu de dader onherkenbaar werd gemaakt door het wegfilteren van zijn gezicht.
Het is ook zonneklaar dat de politie toestemming gaf tot filmen, dit ongetwijfeld met de nodige rugdekking van het parket.
Nog belangrijker is dat ook de dader - samen met twee mededaders met wie hij werd betrapt - zelf toelating gaf tot het filmen. Dat gebeurde expliciet, nadat de politie om die toestemming had gevraagd. Gedurende de tijdspanne dat er gefilmd werd, kwam de gearresteerde drugskoerier ook geenszins op die toelating terug.
Ook het argument dat de camera de koerier gehinderd zou hebben zijn opdrachtgevers aan te klagen (en zo strafvermindering te krijgen), snijdt geen hout. Niets belette de smokkelaar en de politie om achteraf, buiten het oog van de filmploeg, dergelijke vertrouwelijke verklaringen te (laten) akteren.

Het arrest komt dan ook neer op een nogal strenge toepassing van de principes van privacy en rechten van de verdediging, en dreigt tot op zekere hoogte een streep te trekken door de vrijheid van gerechtsverslaggeving.
Het parket-generaal kan tegen het arrest nog altijd in cassatie gaan.

Pol Deltour (foto: Bert Van Den Broucke, Photo News)

Klik hier voor het integrale arrest van het Brusselse hof van beroep (pdf)

Onze partners