Overslaan en naar de inhoud gaan

België 14de op wereldranglijst persvrijheid RSF

Dat komt neer op een vooruitgang met 4 plaatsen in vergelijking met 2005, toen België 18de eindigde. Eerder behaalde ons land de plaatsen 12 (2002), 7 (2003) en 22 (2004) in de RSF-rangschikking.

RSF neemt België traditioneel vooral de inbreuken op het journalistieke bronnengeheim kwalijk. Ondermeer de vervolging van de Duitse Stern-journalist Hans-Martin Tillack, die weigert zijn bronnen te onthullen na berichtgeving over duistere affaires in de Europese instellingen in Brussel, wordt ons land aangerekend. Met de wet van 7 april 2005 tot bescherming van de journalistieke bronnen zou aan dergelijke praktijken van Justitie evenwel een einde moeten gekomen zijn.

Nederland, Ierland, Finland en Ijsland zijn de landen waar volgens RSF de persvrijheid het meest geëerbiedigd wordt. In Noord-Korea, Turkmenistan en Erytrea gebeurt dat het minst. De RSF-ranglijst omvat 168 landen.

Denemarken maakt wegens de crisis rond de Mohammed-cartoons een opvallende duik: van plaats 1 naar 19. En ook de VS, waar regeringskritische journalisten almaar meer het leven wordt zuurgemaakt, tuimelt van 44 naar 53. (PD, foto: Photo News)

Onze partners