Overslaan en naar de inhoud gaan

Beheersovereenkomst ondertekend

De VRT moet meer plaats geven aan Vlaamse producties en werken aan kwalitatieve fictie. De omroep moet daarvoor samenwerken met het Vlaams Audiovisueel Fonds. Tegen 2010 zouden 95 procent van de programma's moeten ondertiteld zijn voor doven en slechthorenden.

De VRT kan wel direct starten met een digitaal themakanaal over cultuur. Na 18 maanden, in 2008, volgt een eerste evaluatie waarna extra middelen kunnen vrijkomen om het digitaal aanbod nog uit te breiden. Een nieuwskanaal behoort dan tot de mogelijkheden.

De openbare omroep zal in 2007 een dotatie krijgen van 279 miljoen euro. Daarnaast mag de VRT een deel van haar middelen verwerven via reclame, sponsoring en andere middelen. Voor het cultuurkanaal mag de VRT samenwerken met de private sector.

De openbare omroep zegt de komende vijf jaar wel 56 miljoen euro te moeten besparen om met de toegekende middelen even slagvaardig te kunnen blijven.

Onderzoek

De Europese Commissie heeft de Belgische autoriteiten vandaag meer toelichting gevraagd over de publieke opdracht en het financieringssysteem van de VRT, zo melden verschillende krantensites. Het onderzoek zou tot dusver immers twijfels gevoed hebben over de subsidiëringssysteem.

Jonathan Todd, de commissiewoordvoerder, zegt dat er geen sprake kan van zijn om eventuele oversubsidiëring uit het verleden terug te eisen. (foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten, Photo News)

Onze partners