You are here

AVBB verbijsterd over behandeling Belgische journalisten in Congo

De AVBB heeft bij de Congolese regering haar verbijstering uitgedrukt over de aanpak van Belgische journalisten. Ze rekent op een kordate en onmiddellijke koerswijziging, die Belgische journalisten opnieuw toelaat hun werk te doen in het land.

 

De AVBB stuurde een open brief naar de minister van Communicatie en Media in de RDC, Lambert Mende Omalanga, en de Congolese ambassadeur in Brussel, Dominique Kilufya Kamfwa. Een kopie ging naar de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.

Op vrijdag 16 december werden voor de eerste keer Belgische journalisten, die nochtans alle toegangsformaliteiten hadden vervuld, uit Congo gezet. Het motief: 'indésirabilité'. De 'ongewenste' verslaggevers in kwestie waren Peter Verlinden (VRT) en Robin Ramaekers (VTM) met hun respectievelijke medewerkers.

De AVBB vraagt de Congolese overheid met aandrang om Belgische journalisten opnieuw normaal hun werk te laten doen in het land. Zoniet riskeert de RDC weg te glijden in een obscurantisme dat haar enorm veel krediet zal kosten op het vlak van democratische waarden en mensenrechten.

De open brief van de AVBB vindt u hieronder.

(PD)