Overslaan en naar de inhoud gaan

AVBB ontvangen door informateur

Bij dezelfde gelegenheid ontving Reynders ook werkgevers van de dagblad- en magazinepers en de (openbare en commerciële) omroepen. Het was de eerste keer dat de AVBB uitgenodigd werd voor een dergelijke consultatieronde.

Tijdens het onderhoud van een uur heeft de AVBB-delegatie de aandacht kunnen vestigen op diverse journalistieke desiderata. Zo werd stilgestaan bij de prioritaire eis van een verbetering van de positie van freelancejournalisten. Dat kan om te beginnen door het nemen van specifieke wettelijke maatregelen op sociaalrechtelijk en fiscaal vlak, werd gezegd. Informateur Didier Reynders toonde zich in dit verband geïnteresseerd in een uitbreiding van het bestaande kunstenaarsstatuut naar journalisten. Dat zou erop neerkomen dat zelfstandige journalisten voor wat hun sociale zekerheid betreft onder het stelsel van de weddetrekkenden vallen.

Wat auteursrechten betreft maakte de AVBB-delegatie duidelijk dat ze gekant is tegen de vraag van de uitgevers om in de wet een vermoeden van overdracht (van auteursrechten aan de werkgever) op te nemen. Informateur Reynders nam akte van de patstelling in dit dossier, en zei geen voorstander te zijn van een wettelijke ingreep zolang de volledige sector geen consensus heeft proberen te bereiken.

In verband met het bronnengeheim drong de AVBB aan op een vrijwaring van de bestaande wet van april 2005. Tevens werd een uitbreiding van de bronnenbescherming bedongen ten overstaan van de inlichtingendiensten (voor wie een wettelijk kader in de maak is).

Tot slot vroeg de AVBB ook nog de wet van 1963 op de erkenning van beroepsjournalisten te herbekijken, meer bepaald in functie van de integratie van de nog steeds naast elkaar bestaande beroepsstatuten 'beroepsjournalist' (algemene informatiemedia) en 'journalist van beroep' (vakpers).

De uitgevers legden de informateur desiderata voor in verband met overheidscommunicatie en perssteun, fiscale gunstregimes en de postbedeling. De omroepverantwoordelijken rond de tafel vroegen om een oplossing voor het aanslepende probleem van de radio-uitzendfrequenties.
Van zijn kant ging informateur Reynders bij de uitgevers na in hoeverre de publicatie van politieke opiniepeilingen - zeker in de aanloop naar verkiezingen - voor verbetering vatbaar is.

Pol Deltour (foto: Didier Lebrun, Photo News)

Klik hier voor de volledige tekst van het AVBB-Memorandum aan de nieuwe federale regering en het nieuwe federale parlement (pdf)

Onze partners